This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 SUPPORT@ELATED-THEMES.COM

Blog

HomeHírekGONDOLATOK A HIBRID MUNKATEREKRŐL — MIÉRT TÉRNÉNEK VISSZA A MUNKATÁRSAINK?

GONDOLATOK A HIBRID MUNKATEREKRŐL — MIÉRT TÉRNÉNEK VISSZA A MUNKATÁRSAINK?

Szerzők: Nagy János és Kopasz Fabiola

Vállalatvezetőkkel, HR és kommunikációs igazgatókkal, létesítményüzemeltetőkkel, valamint kivitelező cégekkel a fenti kérdésre keressük a választ. Feltételezbe és állítva, hogy a munkatársak fizikai-lelki egészségének a megóvása, valamint a tér optimális kialakítása – többek között – a digitalizálódásból (is) eredő funkcióváltásnak megfelelően lesznek a kulcselemei a vonzó munkahelyi környezetnek.

A BRED Design Line a munkavégzés jövőjéről gondolkodva három pillérre építi a visszarendeződést követő irodai térkoncepcióját:

  • Levegő — a levegőtisztítás és a minőségének folyamatos ellenőrzése;
  • Felületek —antebakteriális bevonattal a vírusok inaktiválása és fentartható anyagok használata és a
  • Térszervezés — modularitás, funkcióváltás, egyirányú közlekedés stb. új irányai.

A home office egyszerre áldás és kényszer. Egyfelől az otthonunk a békét képviseli és biztonságot nyújt. Sokunk munkája vált hatékonyabbá a koncentráltabb munkavégzésnek köszönhetően, illetve az irodában oly jellemző „zavarhatlak egy perce” odafordulások nélkül vagy az open office hangzavarától mentes környezetben. Nem beszélve a bejárás okozta időkiesésről és nyűgről, amit semmiképpen sem kíván senki vissza magának. A szerencsések a teraszukon kávét iszogatva dolgoztak madárcsicsergés közepette. Másfelől nagyon kényelmetlen hónapokon keresztül a laptop felett görnyedni az étkezőasztalnál egy konyhaszéken csücsülve. Az „always ON” állapot pedig elmossa a magánélet és a munka közötti határokat. A házikedvenceink elérkezettnek látták az időt, hogy kiköveteljék a nekik járó figyelmet és a kisgyerekes családok is szembesültek a ténnyel, mekkora öröm és lehetőség, ha apa és anya állandó jelen vannak. Ami ugyanakkora öröm, mint kihívás, ha épp az ügyfelünkkel próbálunk szót váltani. Az otthonunk nem a munkahelyünk, de az otthon kényelméből, biztonságából, szabadságából dolgozni ….hát erről sem mondunk már le szívesen.

Kanapéról callozás társadalmi izolációval vagy bejárni az irodába fecsérelve a hasznos időt?

Bár a járvány sajnos még intenzíven van jelen a mindennapjainkban, de az oltóanyag birtokában és az védőoltások felvételével egyre közelebb kerülünk ahhoz az időszakhoz, amit az elmúlt évben ’Új Realitásként/Valóságként’ emlegetünk. A pandémia visszaszorításával nemcsak az egészségügyi vészhelyzet zárul le, hanem egy korszak is, amely átadja a helyét valaminek, amiről még csak elképzeljük, hogy milyen is lesz valójában.

Nagyon sok vállalat felmérte már a munkatársaik elvárásait és elkezdett ezek mentén tervezni, a visszarendeződést előkészíteni. A belső terek és funkciók stratégiai tervezőjeként részt veszünk a vállalati ügyfeleinkkel közös gondolkodásban, az irodai terek újra értelmezésében.

Az üzleti élet szereplői egyrészt

a lojalitás erősítése és a távolról való menedzselés kihívásai miatt szeretnék visszacsalogatni a munkatársakat az irodába.

Másrészt a hibrid üzemmód mellett teszik le a voksukat, azaz az otthoni és az irodai munka kombinációjával kalkulálnak.

A belső terek tervezőinek alapvetően kettős a feladata:

  1. az otthonokat kell felkészíteni a munkahely szerepre, kialakítani az otthoni munkavégzés megfelelő körélményeit és
  2. a munkahelynek, az irodának kell új értelmet adni.

Miről szóljon az irodai jelenléte a munkatársaknak? Milyen funkciót fog betölteni az iroda? Hogyan érjük el, hogy vonzó alternatívája legyen az otthonunknak a munkahelyünk?

A COVID-19 életünk nagyon sok színterén hoz radikális változást. Mivel egyetemes és totális fenyegetés érte az ember egészégét és életét, az emberi erőforrás, mint üzleti hatékonysági tényező felértékelődött. Egy-egy kitűnő szakember egyszerre jelent felbecsülhetetlen értéket a vállalatnak és – a kiesése okán vagy a tudáskoncentrációja egy-egy kulcsszemélynél – komoly üzleti kockázatot.

  • Az emberek biztonsága, biztonságérzete és egészsége központi szerepet fog betölteni a jövő munkahelyeinek megtervezésekor.

Egészségesnek lenni egyszerre jelenti azt, hogy nem vagyunk betegek és a lelki-szociális jóllétet. A társadalmi és gazdasági körülményeink is meghatározzák egészségünket. 1991-ben alkotta meg Göran Dahlgren and Margaret Whitehead az egészségre ható egyéni és környezeti faktorok egymással összefüggő modelljét. A munka- és életkörülményeink az általános szocio-gazdasági, kulturális és környezeti aspektus szempontjából válnak a jóllétünk alakítójává.

Tekintettel arra, hogy az időnk mintegy 90 %-át beltérben töltjük és ennek jelentős hányadát a munkahelyünkön, az egészségre gyakorolt befolyása a munkakörnyezetünknek vitathatatlan.

A járványhelyzet csak még jobban aláhúzza a munkakörnyezettel kapcsolatos elvárásaink sorában az egészégünk védelmét és a biztonságérzet pszichés fontosságát.

  • A fenntarthatóság és a ’zöld’ szempontok még inkább előtérbe kerülnek a jövő irodáiról való gondolkodásban.

Egyrészt a civilizált ember elszakadt a természettől. A városban sétálva egy-egy park mellett elsétálunk ugyan, látunk fát, de nem szerves része a hétköznapjainknak a természetben lét. Holott az emberek hosszabb időt éltek a természethez közel, mint az urbanizáció térhódításával függetlenül tőle. Ha már nagyon hiányzik vagy néhányunk választott szabadidős tevékenysége, hogy ’kimegy vagy kivonul a természetbe’. Még nyelvileg is úgy fogalmazunk, hogy valójában elkülönítjük az életterünket és a természetet.

Shinrin-yoku’ japánul rekreációs sétát, kikapcsolódást jelent az erdőben relaxációs céllal. Az ’erdőséta’ egy terápiás módszer, amely segíti az embert, hogy ismét visszataláljon a természethez. Az 1980-as évektől indult az erdőterápia útjára és azóta számos kutatás igazolja a természet pozitív élettani hatását. Az erdőben sétálva nem vagyunk sem feszültek, sem idegesek. A természettel való kapcsolódás nem kezelés, hanem prevenció, hiszen csökkenti a vérnyomást, javítja a koncentrációs képességünket, és a kedélyünk is jobb lesz. A fák és a növények által termelt fitoncidok védőhatást fejtenek ki és erősítik az immunrendszert. A civilizációs betegségek úgy ment a stressz és a rák megelőzéséhez hatékonyan járul hozzá a tudatos séta az erdőben és a mély levegővétel a természetben.

A környezeti szempontok erősödését, a természettől való leválásunkon kívül, az éghajlatváltozás és a nyomában a klímakatasztrófa elkerülése is indokolja. Az életmódunk következménye a klímaváltozás, amely ellen szükséges cselekednünk. Alexander von Humbold elsőként írt (1800-ban és 1831-ben) az ember által okozott éghajlatváltozás jelenségéről és okairól. Az oroszországi expedíciójának eredményeinek publikálásakor az erdők pusztulása és az emberiség tevékenységének a környezetre gyakorolt hosszú távú hatásáról is írt.

„Arról értekezve, hogy az ember miként befolyásolja az éghajlat alakulását, három fő okról: az erdők pusztításáról, a meggondolatlan öntözésről és – ez a legprófétaibb megállapítása – az ipari központokban nagy mennyiségben kibocsátott gőzről és gázokról beszél. Ő előtte soha senki nem ismerte fel ezt a fajta kapcsolatot az emberiség és a természet között.” (Szerk.: Paul Hawken: Visszafordítható, HVG Könyvek, 2019. 41.old)

Amit közel kétszáz éve tudhatunk, néhány évtizede érzünk is. Ahogyan élünk, termelünk és fogyasztunk, azzal feléljük a planétánk erőforrásait és ezáltal saját magunk elől vesszük el a perspektívát. Ma már aktívan, egyénileg is felelősen tenni a fenntarthatóságért nem személyes ügy, vagy aktivisták mozgalma, hanem üzleti érdek is és a fejlődésünk, fennmaradásunk érdekében alapvetés.

A pandémia arra is megtanított bennünket, hogy nem beszélhetünk a jövőben teljes kilábalásról, felgyógyulásról csak, ha a környezet és az ember égető és aktuális problémáit egységben szemléljük és összehangoltan cselekszünk. A COVID-19 nemcsak járvány-, egészségügyi, hanem társadalmi kérdés is.

A WFH (work from home) nagyon sok előnnyel kecsegtet és a digitális eszközöknek köszönhetően a földrajzi távolságok áthidalhatóak. Ráadásul a munkatársak nagyobb szabadsággal dönthetnek az idejükről és sok szempontból igazolódott, hogy így is tud működni. Persze szólnak érvek ellene is és tapasztalhattuk az árnyoldalát is. Leginkább a csapatkohézió, a céghez fűződő lojalitás és kötődés fenntartása okoz nehézséget, illetve a vezetőktől vár el – a távolról való munkavégzés korszaka előtt alkalmazott módszerekhez képest – más vezetési technikát. A hibrid működést tehát nemcsak a munkaadók, de a munkavállalók is preferálják. Azok a munkahelyek, amelyekre nem akarnak visszatérni a kollégák, valószínűleg alapvető hiányosságokkal küzdenek. Például nem szellőznek jól, az üzemi menzaillat erőteljesen érződik, nem kielégítő a helyiségek világítása vagy fűtése-hűtése, azaz az alapkomfort nem teljesül. (Itt először az alapszükségleteket kell biztosítani a munkaadóknak!)

  • Az ’Új Realitásban’ az irodának, a munkahelynek élményt kell nyújtania és a korábbiaktól eltérő funkciót töltenek majd be a terek.
  • A munkatársi élmény (EX – employee experience) és az elsősorban a kollaborációt támogató, új térszervezési elvek meghatározóak lesznek az épített környezetünk jövőállósága és munkatársak elégedettsége szempontjából.

A társadalmi izolációval, a kommunikációs csatornák leszűkölésével, ami az emberi interakció emocionális és informatív erejét csökkenti, számolhatunk, mint a legjelentősebb hátrányai a csak home office-ből való munkának. A jövőben nem egyszerűen munkaállomásokra, közösségi terekre, tárgyalókra és szabadidős, rekreációs terekre lesz szükség.

Nem megbeszélni járunk majd be, hanem kapcsolatban maradni.

A kapcsolódás a másik emberhez, a természethez (például a világítással), a céghez, amelynek az értékeivel azonosulni tudunk; a biztonság és mentálhigiénés szempontokat figyelembe vevő inspiráló környezet tud érdemben vetélkedni és az otthonról való munkavégzés komplementere lenni.

A következő blogunkban az új irodakoncepciónk elemeit (levegő, felület és térszervezés) fejtjük ki.

Összegzés:

A hibrid működésben az otthoni munkavégzést az iroda új megközelítésben tudja hatékonyan kiegészíteni. Ennek értelmében

  • az iroda a munkatársak testi-lelki és szociális jóllétéhez járul hozzá;
  • a környezeti, fenntarthatósági szempontokat érvényre juttatja és a természetet visszacsempészi az épített környezetbe;
  • a munkatársak számára élményt nyújt, ami a lojalitást, az elköteleződést erősíti és a kollaborációt, a társas érintkezést támogatja.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha felkeltettük az érdeklődédét, lépjen velünk kapcsolatba!

POST A COMMENT